Mi történik a babáddal a pocakodban? 2. rész

2023.08.14

A Várlak várandósnaplóba hétről-hétre leírhatod, hogy érzed magad, milyen vágyaid, kételyeid vannak, mik történnek veletek, hogyan várjátok a babátok érkezését. De mi is történik pontosan a babáddal a pocakodban ebben az időszakban?

A méhen belüli fejlődés – Az embrionális szakasz

Az embrionális szakasz:

A beágyazódástól a fejlődő szervezet az embrionális szakaszba lép, amely körülbelül hat héten át tart. A test alapvető szervei öltenek alakot ebben a szakaszban, valamint a szervezet elkezd a közvetlen ingerlésre válaszolni. Ebben a szakaszban már az anya biztosítja a tápanyagot.


A táplálék és a védelem forrásai:

Az előző bejegyzésből ismert trofoblasztból kialakuló hártyák biztosítják, hogy a tápanyagellátás és a környezeti sérülésektől való védelem már az embrionális szakaszban adottak legyenek. A belső magzatburok – vékony,erős, átlátszó hártya, a magzatvizet tartalmazza és körülveszi az embriót. A külső magzatburok – a belső magzatburok körül helyezkedik el, a méhlepény magzati alkotórésze lesz. A méhlepény, amely anyai és embrióból származó szöveteket is tartalmaz, és a köldökzsinórral kapcsolódik az embrióhoz – születésig egyrészt a gát szerepét játssza, amely megakadályozza, hogy az anya és a baba vérkeringése közvetlen kapcsolatba kerüljön, valamint szűrőként lehetővé teszi, hogy a tápanyagok, az oxigén és a hulladékok kicserélődjenek. Az anya vérárama által szállított tápanyagot alakítja át az embrió számára táplálékul szolgáló élelemmé, valamint lehetővé teszi azt is, hogy az anya vérkeringésébe kerüljenek az embrió hulladékanyagai is.

Az embrió növekedése és fejlődése:


10-13.nap :

A sejtek rétegekbe – ektodermákba (ebből lesz bőr külső rétege, a köröm, a fogak egy része, a szemlencse, a belső fül és az idegrendszer), endodermákba (ebből fejlődik ki az emésztőrendszer és a tüdő) és mezodermákba (ebből lesznek az izmok, a csontok, a keringési rendszer és a bőr belső rétegei) különülnek el.


Harmadik hét:

Az agy három fő része az előagy, a középagy és az utóagy – a hét vége felé elkezd differenciálódni. A primitív vérsejtek és vérerek is jelen vannak már. Megjelenik a szív és hét végére már ver.


Negyedik hét:

A végtagkezdemények láthatóak. A szemek a fülek és az emésztőrendszer kezd kialakulni. Készen vannak a főbb vénák és artériák. Megjelennek a csigolyák és primitív alakot kezdenek ölteni az idegek


Ötödik hét:

Kialakul a köldökzsinór, formálódnak a hörgőkezdemények, amelyekből majd a tüdő lesz. Az előizom csomói megjelennek a fejben, a törzsben és a végtagokban. Kialakul a kézlemez.


Hatodik hét:

A fej méretben dominánssá válik. Összenő az alsó állkapocs, és már a felső állkapocs alkotórészei is jelen vannak. Látható a külső fül. Különválik az agy három fő része.


Hetedik hét:

Az arc és a nyak kezd kiformálódni. Kialakul a szemhéj. A gyomor végleges alakját és helyzetét felveszi. A test minden részén gyorsan differenciálódnak az izmok, felöltve végső alakjukat, és kapcsolataikat. Több ezer idegsejt fejlődik ki percenként.


Nyolcadik hét:

A belek növekedése a testet egyenletesen kerekké teszi. A fej kiemelkedik, a nyak elkülönül. Felveszi végső formáját a külső, közép- és belsőfül. A hét végére már bizonyos mozgásokra képes, de az anya ezt még nem veszi észre.A következő blogbejegyzésben a magzati szakaszról olvashatsz majd! 


A bejegyzés forrása: Michael Cole - Sheila R. Cole - Fejlődéslélektan könyv